♥ ♥ Tabung Vacation ♥ ♥

Wednesday, September 21, 2016

Anak-Anak Bulus

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ  
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Alhamdulillah.. nadia bersyukur sangat hati nadia ada secebis rasa kasih pada kucen.. Bukan semua tau dapat anugerah rasa macam ni.. bukan nak riak.. tapi kita boleh belajar menghargai rasa kasih terhadap makhluk Allah yang lain.. sekurang-kurangnya kita takkan jadi makhluk Allah yang kejam dan berbuat jahat kepada makhluk Allah yang lain. 

Nadia pernah bela kucen masa umo 10-12tahun macam tu.. kucen betina. nadia kutip dekat kubur masjid baru Sungai Bakap.. Hometown nadia ni.. (hehehe.. ingat lagi semua ni..) memang nadia suka sangat dengan kucen tu.. memang badan full putih je.kucen kampung biasa je.. nadia panggil dia mimi.. memang sayang gila kot.. angkut naik katil tido sama.. tapi sayang mimi tak hidup lama.. dia "ke syurga" tak lepas melahirkan baby dia.. mau daku menangis tak hengat dunia.. memang arwah tok tak bagi bela dah lepas-lepas mimi ke syurga.. Gambar kucen putih ni nadia bagi gambaran rupa mimi je tau.. bukan kucen sebenar nadia.. tapi mimi putih mirip kucen dalam gambaran ehsan google ni.. Masa tu nadia memang kerap tinggal kat umah arwah tok (umah tok depan umah nadia) hahahaha.. mak keje.. memang arwah tok je yang tau macam mana cucu dia nan sorang ni gila gaban sayang mimi.. T_T

Image result for kucing putih
Ehsan google : Gambaran rupa Mimi - kucen pertama yang nadia bela

Masa tu umo belasan tahun.. baru nak naik tingkatan satu.. mana la tau sangat info nak bela-bela kucen ni.. Lagi pun masa tu tenet takde la secanggih sekarang. Kalau suruh meng-goggle daku pasti menggong seketika. Sekarang nii mudah je.. semuanya google kan..?? hehehehe.. 

Lama jugak la lepas Mimi ke syurga, baru nadia bela pulak kucen lain.. kucen kampung jugak.. tapi tetap ada wana putih.. hahahaha.. Kali ni nama pun nadia bagi ala-ala mimi.. tapi kucen jantan.. fobia nak bela kucen betina lagi.. Gambar Meme pun ehsan encik google tau...! Meme pun manja jugak.. tapi dia takmau duk umah arwah tok.. memang duduk kat umah mak.. so, disebabkan malam2 Meme takmau balik duk umah tok.. daku pun melekat la kat umah mak selalu sebab nak malam2 tidoq dengan meme.. Meme suka sangat duk bawah kereta..! Abah memang tau dia selalu duk bawah kete. Setiap kali abah nak gerak kete.. memang abah akan suruh jenguk meme dulu.. Satu hari tu kawan abah datang rumah.. berjam-jam jugak kat umah.. Masa Pakcik Zai (kawan abah) nak balik.. memang Nadia betul-betul lupa ke Meme.. Dia pergi tido bawah kereta Pakcik Zai tuh...! Allah tersentap nadia dalam umah bila Meme menjerit (kucen menjerit kalau terlanggar, terpijak memang kuat) tak percaya try la buat.. Allah.. tengok2 darah dah meleleh dr mulut dia. Mulut bawah ternganga.. mak kata nampak gaya dagu dia macam patah.. daku ni memang menangis tak hengat dunia.. nak pegang meme pun tak sampai hati.. Keesokkannya tu mak bawak p Vet Jawi. Doc bantu bagi sejarum cucuk tapi taktau untuk apa.. huhuhu.. memang takdak hati nak bertanya dah.. tapi Meme tak tahan lama.. seminggu je mampu tahan.. Makan tak, minum pun tak.. macam mana nak baik.. sekali lagi kucen daku "ke syurga"

Image result for kucing putih oren
Ehsan Google : Gambaran rupa Meme

Lepas Meme ke syurga.. daku memang tak mau dah bela kucen.. huhuhu.. fobia.. pastu abah je la sibuk bela kucen terbiar. amik kat kedai apa tah. baby lagi masa tu.. abah sibuk panggil kucen tu "LINGAM" sebab kucen tu wana hitam seluruh badan.. (>_<) .. Daku sayang jugak.. tapi takde la nak heret bermanja sangat. setakat main-main dengan bagi makan macam tu je la.. Hehehe.. takut ter-extra sayang.. makan hati daku nanti.. Lepas2 Meme.. memang daku tak bela kucen dah.. yang ada pun.. mak abah yang bagi makan.. Pastu sambung belajar, pindah duk pulak kat Kuantan ni.. memang takde buat perangai gila sayang Kucen.

Sampai satu saat ni 31hb Ogos 2016, abah angkat daku ajak g rumah kawannya kat Permatang Badak.. Daku terjatuh cinta pulak kat kucen umah kawan abah Mustafa (Abah angkat Nadia). waaaaaa...banyak gila kucen putih... (apaakah daku ni obses kucen wana puteh....???). Memang terjatuh cinta tahap nak guling-guling nyanyi lagu hindustan kott... (^_^) Finally..amikk jugak sepasang.... Hahahahaha.. obses pulak lagi bela kucen kali ni.. mau kegilaan dalam umah ni bila dapat kucen puteh.. Abah Mustafa bagi nama kali ni.. heheheh. yang jantan.. di panggil nya "Merdeka".. daku yang memandai2 ni.. telah ringkaskan nama Merdeka.. jadi DEKA.. dan sekor lagi yang betina sampai 3-4hari takde nama.. last2 balik rumah 3-4hari dah.. tengok dia manja semacam.. daku pun sibuk panggil dia MANJA.. jerit je panggil Manja.. dia terkedek-kedek datang.. memang melekat la paggil manja. Sekali kakak Liza sekali terjebak dengan daku yang taksub kucen nih.. Mana taknya, Manja tu kuat menempel kat kakak daku yang agak2 "kecut" kucen cakar.. (hehehe...jangan marah yep kakak).

Kucing putih
Aksi Romantik Deka & Manja - Sedap terbaring tu Manja..
4 hari Manja dan Deka stay dengan daku, daku ngajak abah Mustafa g grooming.. Excited sangat sebab kali ni kakak daku pun support daku jaga budak bulus dua ekor ni.. pagi hantar grooming.. petang g amik sekali dengan kakak daku.. Comel..putih gebu jadi budak bulus nih.. aisyh....!!! geram daku kat budak bulus teddy bear bernyawa aku ni.. Paling aku suka sebab "toliet diorang" adalah bilik air.. takde la daku gila sangat nak "membuang" najis diorg.. heheheheh.. 

Memang betul2 daku terjatuh cinta dengan anak-anak adopt yang berbulus nih.. tenkiu sayang mamanadia yang bijak...! Rumah pun tak berbau sangat "wangian" najis diorg.. Sayang anak2 bulus mamanadia.. 

Penat daku buat entry bercerita tentang anak2 bulus daku sejak daku zaman anak2 lagi.. hehehe.. next entry daku bercerita lagi.. in sha Allah.. ada lagi story menarik anak2 bulus ni.. tunggu tau.. Papaiiiii.... (^_*)

Hanya Insan biasa yang Lemah..!! Love u olls.. (^_*)

**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 

©©DyaNadiaReza©©


Post a Comment